projecten

close

Home is where het hard is

Gentrificatie maakt meer kapot dan je lief is

Een hechte gemeenschap, een karaoke machine, een naïeve wethouder en een bijzonder pijnlijke onthulling: tijdens ‘Home is where het hard is’ mondt een gezellige wijkbarbecue uit in een avond vol (on)aangename verrassingen. En jij bent uitgenodigd! Tenminste, als het buurthuis dan nog staat.

 

In deze nieuwe theatervoorstelling legt TC MACABRE met een lach en een traan de absurde realiteit bloot over wonen in Rotterdam, anno 2022. We kunnen niet beloven dat het goed afloopt, maar de feestcommissie doet er alles aan om er een gezellige avond van te maken. Een voorstelling voor iedereen die Rotterdam in zijn hart draagt, over onze veranderende stad en de mensen die er (nu nog) wonen.

 

Van 29 september t/m 15 oktober speelt onze nieuwe theatervoorstelling in De Nieuwe Gaffel te Rotterdam. Wil jij er ook bij zijn? Tickets koop je hier.

 

‘Home is where het hard is’ wordt gemaakt door


Milou Brockhus, Edouard Kain, Said el Abboudi, Patricia Gruber Acuña, Elaine Hakkaart, Michelle Hicks, Laura Holleman, Paul van Laak, Jasper de Groot, Mihai Gui

 

En kan gemaakt worden door medewerking met en steun van


Gemeente Rotterdam, VriendenLoterij Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds Elise Mathilde, Stichting Bevordering van Volkskracht, WMO Radar, vrijwilligers van Huis van de Wijk de Nieuwe Gaffel, Time Window en buurtbewoners van het Oude Westen.

 

Meer over de voorstelling:

Rotterdam is flink veranderd door de jaren heen: sinds de voltooiing van de wederopbouw volgde de ene na de andere facelift en de stad heeft een ware re-branding ondergaan. Van ‘niet lullen maar poetsen’ naar ‘make it happen’: een stad waar treinen vol dagjesmensen en cruiseschepen vol toeristen op af komen. En, waar ook steeds meer mensen zich willen vestigen. Voor deze (woon)carrièretijgers voert men vanuit het stadhuis een ambitieus beleid, met het doel meer ruime, kwalitatieve, duurzame woningen te realiseren. Voor iedereen wat wils!

 

Klinkt geweldig! Ja toch, niet dan?

 

‘Home is where het hard is’ belicht de schaduwkant van deze Rotterdamse droom. Immers, om plek te creëren moeten er mensen plaats maken. Profiteert echt iedereen van het Rotterdamse woonbeleid, zoals ze ons op het stadhuis willen doen geloven? 

 

Graag nodigen we je uit als gast op het jaarlijkse buurtfeest van een wijk die zich al jaren hardvochtig staande weet te houden, temidden van verrijzende woontorens en politieke vernieuwingsdrift. Waar de bewoners zich keer op keer met succes verzet hebben tegen het gemeentelijk beleid. Want de buurt verbeteren, dat doen zij zelf wel. Met elkaar. Alleen, de vraag is hoelang ze het nog volhouden. Want kun je een sloopkogel werkelijk tegenhouden, of kun je hem enkel zo lang mogelijk ontwijken?