projecten

close

NEDERLAND. Een teleurstellend kutland in Europa

De toeschouwer kwam bij NEDERLAND: een Teleurstellend Kutland in Europa terecht in het Nederland van 2045. Een wereld waarin gezondheids triages zijn ingesleten in de samenleving, waar Koningin Amalia haar eerste troonrede uitspreekt, waar het journaal op de laatste publieke televisiezender meer weg heeft van een roddelrubriek, waar ministers van de aardbodem verdwijnen als ze te veel vragen stellen en waar de dijken blijven breken. Ook Rotterdam loopt onder water wegens jarenlang gebrekkig onderhoud aan de Deltawerken. ‘De Nederlander’ wordt een vluchteling en zwerft door Europa.

 

De watersnoodramp van 2045 spoelt het land schoon en veroorzaakt een optocht van ontwortelden, dwars door Europa, op zoek naar vaste grond onder de voeten. Overgeleverd aan de genade van de ander. Klimaat(verandering) blijkt een straf van Bijbelse proporties voor de verdeeldheid van de mens. Voor het wegkijken voor het leed van ander. Voor het niet uitstrekken van een helpende hand..

 

Kan de Nederlandse vluchteling rekenen op mededogen of krijgen we te maken met een pijnlijk ‘koekje van eigen deeg’?

 

 

De nieuwste productie van TC Macabre was een dynamische science fiction locatietheatervoorstelling waar de bezoeker telkens een nieuwe rol kreeg toebedeeld: toeschouwer bij televisieopnames van een talkshow, de leden van de Staten-Generaal tijdens Prinsjesdag en zelfs als inwoners van een tijdelijk opgetrokken vluchtelingenkamp bij de Duitse grens. De voorstelling was een tragikomische denkoefening waarin onze huidige maatschappij werd uitvergroot naar een alternatieve realiteit.